Min resa genom eländet

41 dagar kvar

idag är det 41 dagar kvar tills käkoperationen, än så länge är jag inte så jätte nervös, är nog mest rädd för att få slangar i olika delar av kroppens öppningar. sprutor, blodprover & kanyler är inte jag ett dugg rädd för..

Idag ringde jag till Tandregleringen, gummibandet som åkte väck igår är det inte så bråttom med att sätta dit, ska dit 6 oktober och sätta dit ett nytt gummiband.

Hej hopp gummiband

I helgen har jag unnat mig att äta lite gott, som har gjort att ett gummiband lossnat, som sitter mellan tänderna, för att det inte ska vara så trångt mellan tänderna när tandställningen kommer på plats..

Imorgon får jag ta & ringa tandregleringen, det är inte jätte bråttom att sätta dit ett nytt, får se vad de säger, har inga som helst planer att åka in till Stor staden imorgon för att sätta dit ett nytt gummiband..

Imorgon ska jag vara hemma fru med fix som städning, tvätt, putsa fönster m.m

Som jag alltid säger: Man måste unna sig att äta gott ibland, annars kan man bli helt knäp, även om det kan få konsekvenser.

Idag har jag uträttat några ärenden på A6, bunkrat upp med batterier för ficklamporna tills mörka hösten..

Tog även en skön jogging runda nu i kväll, var riktigt skönt, nu ska jag kryppa ner i min sköna säng & sova som är det bästa jag vet.

Hej och välkommen!

I denna bloggen kommer jag skriva om vägen till käkoperationen som jag ska göra 22 Oktober.

Käkoperationen ska göras för att jag har så kallat "Öppet bett", mina framtänder/hörntänder går inte ihop när jag biter ihop, tänderna är som pusselbitar som inte passar ihop. Och munnen känns som den inte kan stängas igen helt när läpparna är fläskiga och inte riktigt kan mötas/stängas riktigt.
Jag har även svårt att ätas vissa saker som segt bröd, buegetter med röror i, hamburgare, när jag inte kan bita av som normalt. Det är ett litet handikap, då jag undviker att äta vissa saker när man är ute på stan.

Vad som orsakat mitt "bettfel" kan inte riktigt fastställas, men kanske efter tandreglering tidigare i mitt liv 1997-1999, då jag opererade ut mina ursprungliga 2:or i överkäken pågrund av rotfel. 3:orna fick flyttas fram med hjälp av räls (tandställning). När jag var färdigbehandlad för det uppmärksammades mitt "öppna bett" som jag ska opereras för. På den tiden frågade dem om jag ville göras något åt det, men då som 15 åring insåg jag inte mitt egna bästa, utan blev rejält rädd för att kanske göra en stor käkoperation.
Då tykte jag att jag gjort så mkt med tandreglering.

Men tiden gick och jag insåg vilket problem mitt bettfel var egentligen, jag ringde Tandregleringen för 1½ år sedan, fick göra bett avtryck, röntgas, fotografera tänderana & profilbilder av mig.
Sedan gjordes en granskning av mitt fall och jag har blivit beviljat att få behandling i form av tandreglering & operation. Det tog flera månader för mig att få veta ett beslut, när beskedet kom så kändes det som JACKPORT och nästan som en miljonvinst. Men även lite rädsla.

En operation innebär alltid risker och man kan få komplikationer, man kan få blödningar, tappa känseln om en speciell nerv skadas, det gör säkert ganska ont och jag kommer få äta pure mat i närmare 5 veckor.
under operationen kommer jag vara sövd och med sövning finns alltid risker.

Under min operation kommer överkäken att delas och vidgas så den anpassas för att passa ihop med underkäken, samtidigt under operationen kommer visdomständerna att opereras bort & även 4:orna i underkäken.

Jag kommer vara sövd under flera timmar och förhoppningsvis få bli en lite bortskämd patient på Öron/Näsa hals vårdavdelningen, jag är lite knäp som tycker att det ska bli lite mysigt att få ligga på sjukan.
Jag kommer opereras på en torsdag och det kan bli att jag är inskriven tills under helgen.

Det som känns jobbigt är att jag kommer få ha en tandställning ett tag innan & före operationen som ska vidja en aning på överkäken, jag kommer få skruva på tandställningen någon millimeter varje dag, med en sorts liten skruvmejsel. (ska sätta in en bild på en sådan sorts tandställning)

Även mitt utssende kan komma att förändras när käkarna opereras, jag får hoppas att jag inte blir allt för ful..

Sedan kommer jag få sätta in räls, Jag hoppas då kunna få rejäl bra rabatt hos SJ & andra tågbolag :).

Eventuellt så kan även operation längre fram göras för att rätta till underkäken.

Vill avsluta detta första inlägg med att skriva att personalen på Tandregleringen & Käk kirurgen är hur trevliga som helst!!

oj, detta blev mkt, som jag skrev idag, kommer att skriva lite mera framöver.

Ha det bra!!






Välkommen till min nya blogg!