Min resa genom eländet

Ont!

Har haft ordentligt ont i mina framtänder i ÖK sedan måndagens besök, gör konstigt ont upp mot rötterna på något sätt. Rötterna på mina framtänder är tydligen ganska dåliga/defekta sedan innan, då en hel del tandläkare grejat och donat i käften på mig. Igår iallafall ringde jag Tandregleringen tidigt och fick prata med den trevliga tandsköterskan, min ortodontiassistent hade inte kommit, kan väl tänka mig att hon hade sovmorgon och sov väldigt skönt. Bad iallafall att OA skulle ringa upp senare. Några timmar senare ringde OA och frågade om jag hade mycket ont. Sa att jag i princip knappt sovit någonting och om det ska göra så förbaskat ont så vill jag ta bort tandställnings jäveln då den ställer till det mer än att göra nytta.
Sedan kom diskussionen om att man inte kan ta bort tandställningen om jag ska opereras osv. Sa då att det är min käft och jag bestämmer, inom mitt arbete inom vården har vårdtagarna självbestämmande inom det mesta. Varför ska inte jag få bestämma över min egna käft? Jag är ju ändå inte tandläkarnas försökskanin/forskningsobjekt?
Att äta Tradolan (narkotika klassat läkemedel)i maxdox som jag har ordinerat för mitt knä annars för jag har ont i mina framtänder och rötter, är ingen bra lösning i längden. Tradolan hjälper super mot intensiv och ihållande smärta, fram tills nu, men jag blir rejält dåsig och illamående av den.
OA föreslog att jag skulle testa något annat starkare smärtstillande läkemedel, kanske IV eller IM Morfin? Alla sätt är bra utom dom dåliga. Min teori är att tandställningsjäveln trycker och påfrestar på ordentligt på framtändena. Om mina framtänder är så enormt dåliga som en viss tandläkare säger, så vill jag inte vara med mer, har liksom hållt på att fixa mina tänder nästan mitt hela liv. Jag orkar inte med mer elände. Fick en tid på tisdag 10:00.

Semestern slut..

Idag var semestern slut för käften efter hela 2½ månader ute i friheten. Egentligen skulle käften satt sig på tåget för 2 veckor sedan in till staden, men då var käftens ägare sjuk.
Trots att dagens besök var hos min favorit ortodontiassisten så var det rejält jobbigt inför dagens besök, nämligen berätta något som jag förträngt enormt inom mig..............
För lite mindre än en månad sedan kom blixt och dunder som väder en helg, då samtidigt slog det även ner som en blixt från klar himmel med enorm värk i mina framtänder i överkäken. Smärtan & värken har varit enorm, väldigt intensiv och näst intill outhärdlig. Jag har tagit maxdos Alvedon kombinerat med Voltaren, men tyvärr har det inte haft så stor effekt. Tur i oturen har jag även mitt onda utslitna knä, som jag har Tradolan ordinerat vid behov. Har tagit till Tradolanen när det varit som värst. har verkligen gått på halvfart här hemma när jag haft enormt ont. Samtidigt är jag enormt envis, jag har ju verkligen inte haft tid att ringa tandregleringen för att berätta hur illa det varit egentligen, finns ju viktigare saker att göra som att dricka kaffe. Om jag hade ringt hade med all säkerhet en grinig käfthäxa (tandsköterska) sagt, då får du ta Alvedon om du har ont. Men att ta Alvedon och det inte hjälper det minsta är lite som att slänga pengarna i sjön enligt mig.
Idag var tant tandläkare inte på plats, vilket också var lite tur, hon var ute och roade sig på annat håll, upplever mig tyvärr inte tagen på allvar av henne. Då är man lyckligt lottad som har en helt underbar ortodontiassistent, vad skulle jag göra utan henne?
En mer empatisk, förstående och professionell person finns inte inom den svenska vården någon stans det är jag säker på! Kändes bättre att stå ut med att ha ont och berätta den bistra sanningen för B idag.
Blev lite av en lång promenad in på undersöknings rummet nästan längts nere i korridoren som vanligt, bästa B hade redan tänkt ut i förväg att stolen längst in i rummet skulle jag slå mig ner i. Då skulle det bli svårare för mig att rymma iväg. Vaknade av en Ajphone som endast hade 5% av sitt batteri imorse, så frågade B snällt om jag kunde låna 2 hål i väggen, vilket jag så klart fick. Tänk om Ajphonen dött och jag inte vaknat i tid och B ringt och väkt mig, då hade jag varit halvsovande och pratat halvt sovande. Hade satt mig i tandläkarstolen och B säger: Då ska vi ta avtryck idag. Jag: det tror jag nog inte, det är nog inte genomförbart för jag har haft så jävligt ont i mina framtänder, bröt verkligen ihop, man kan verkligen inte klara allt här i världen. Från början förväntade jag mig att behandlingen för mitt öppna bett skulle ge mig mer livskvalitet, men just nu känns det som det knäcker mig totalt. Det är mindre än 4 månader till jul, så bättre att okänsliga tandläkare knäcker nötter istället för mig!!
Är verkligen inte mottaglig för mer elände och skit just nu, har gjort så mycket med mina tänder och min käft hela mitt liv, är trött på allt inom tandvård och tandläkare heter. Något som brutala och pengakåta tandläkare är jag enormt allergisk emot.
Om någon oförstående och oempatisk tandläkare befunnit sig i rummet hade han/hon/hen/det blivit utslängd genom fönstret av mig, hade bara varit att se om de hade överlevt en flygtur från 8:e våningen.
B lyssnade verkligen på vart enda ord jag sa, bågar och gummiband plockades bort och det gjorde mindre ont i mina framtänder. Fick frågan om det isat något i tänder vilket jag inte upplevt att det gjort något alls.
Till slut var jag så dum att jag gick med på att ta de förjävliga avtrycken som jag vetat om länge att de är önskvärda, till Käkkirurgen tydligen, eller om de tycker det är roligt att plåga mig i onödan?
Då jag haft det lite jobbigt privat, vart jag inte alls lika skojfrisk och ironisk idag mot B...... :( Hade om jag egentligen haft lust att hoppa ut genom fönstret med paraply om jag velat, har klarat av ganska många höga fall och mindre olyckor helskinnande genom mitt, så hoppa från 8:e våningen med ett paraply i näven hade nog inte varit något problem
Avtrycken gick över förväntan att ta, som på räls är rätta ordet, hoppas verkligen det är sista gången någonsin jag behöver ta/lämna avtryck?
Sedan skulle allt skrot sättas på igen, bröt då ihop igen å sa det bästa är att ta bort tandställnings jäveln om jag ska behöva ha så enormt ont jag haft, allt har ett pris, man får se för och nackdelar.
jag ser mer nackdelar än fördelar att ta bort skrotet just nu,
NACKDELAR: Enormt ont, viktnedgång (5kg på kort tid, vilket jag inte är i behov av alls), Tradolanen kan nog ha en stor del i det hela då den har som biverkning dålig aptit/illamående, näringsbrist, trötthet, Tänderna blir mer rörliga
FÖRDELAR: Tandläkaren får sin vilja igenom, tänderna flyttar inte på sig, men å andra sidan har jag som är en gammal ortodontipatient ett ganska hårt käkben, tagit enormt med tid för samtliga tänder att förflytta sig till önskat läge.
Tydligen så bestämmer tant tandläkare tandställnings öde. men det är ju min käft = Mina regler, ord och inga visor.
Tills slut satt allt skrot på plats igen, kände genast att det började ömma mer och mer i mina framtänder :(  tittade på klockan hade tagit mer än 1 timme och göra så lite, vilket tålamod B måste ha haft med mig helt otroligt, är nog både lite av en lite besvärlig och underhållande patient trots allt.
Hade helt velat komma med tåget eller bussen, men insåg att jag inte skulle hinna komma till bussen på 10 min.
hade gått en liten bit då B sa: Jag kom ju på att du ska ta röntgen också, är nog vid det här laget en av de patienter som nog har röntgat det mesta på kroppen och fått mkt röntgenstrålning. Har röntgat tänder & käkar enormt många gånger så hade nog fixat det själv utan tandsköterskans hjälp.
Först fick jag ta röntgen som man ser översikt över käkarnas & tändernas placering, sist men inte minst vanlig röntgen på framtänderna.
Sedan blev det hela 3 timmars väntan på tåget hem, skulle ladda mitt busskort (säger fortfarande busskort, åker ju mer tåg än buss, heter ju reskassa, borde då heta resande kort), men automaten på pressbyrån på a6 var på service sa en spydig kärring.
Blev att fördriva tiden genom att gå i affärer, hittade 2 grymt snygga tröjor och lite lagom sexiga underkläder ;)
Ni ska jag sova, väldigt länge imorgon!! Och vänta på att tant tandläkare ska ringa imorgon om besked..